2. YIG-Symposium (Oktober 2022)

Das 2. Young Investigators Symposium findet am 12. Oktober 2022 in der Aula (Campus Saarbrücken) statt. Von 9 bis 16:30 Uhr erwarten Sie spannende Vorträge und Posterpräsentationen von herausragenden Nachwuchswissenschaftlerinnen und -wissenschaftlern aus dem Schwerpunktbereich NanoBioMed sowie zwei Keynotes von Prof. Dr. Anna Hirsch und Prof. Dr. Sven Rahmann.

Die Teilnahme ist kostenlos. Zur besseren Planbarkeit bitten wir um eine kurze Anmeldung über das unten stehende Formular.

Vorträge

9:00 – Greetings and introduction (Prof. Dr. Manfred Schmitt, University President, Universität des Saarlandes)

9:05 – 9:50: Key Note Lecture 1

• Prof. Dr. Anna Hirsch: “Addressing underexplored anti-infective targets”
    Host: Prof. Dr. Uli Kazmaier

9:55 – 10:50: Session 1 (Hosted by Prof. Dr. Peter Lipp)

• PD Dr. Lorenz Thurner
    Identification and Characterization of novel Targets for Immunotherapeutic approaches to treat Cancer, Infectious and Immunological Diseases at Epithelial Interfaces
  • Dr. Stefan Lohse
    Modulation of neutrophil plasticity and function by viral infections and cancer at mucosal bio-interfaces

10:50 – 11:10: Coffee break

11:10 – 12:05: Session 2 (Hosted by Prof. Dr. Franziska Lautenschläger)

• Dr. Alexis Darras
    Membrane interactions between blood cells and endothelial cells during capillary flow in vivo
  • Jun.Prof. Dr. Fabian Müller
    Dissecting pathogen-induced epigenome dynamics through multi-omics single-cell data integration

12:05 – 13:20: Lunch break

13:20 – 14:05: Key note lecture 2

• Prof. Dr. Sven Rahmann: “How string algorithms can help us understand obesity and heart conditions”
    Host: Prof. Dr. Andreas Keller

14:05 – 15:00: Session 3 (Hosted by Prof. Dr. Frank Kirchhoff)

• Dr. Hugues Meyer
    Long-range mechanical cell-cell interactions in collagen networks
  • Dr. Julian Hegemann
    Mining the Human Microbiome for bioactive RIPP Natural Products

15:00 – 15:20: Coffee break

15:20 – 16:15: Session 4 (Hosted by Prof. Dr. Alexandra Kiemer)

• Jun.Prof. Dr. Sangeun Lee
    Oligodynamer: a new material as a sophisticatedly controllable research tool and as a novel class of functional peptides
  • Dr. Xianshu Bai
    The impact of OPC-endothelial cell interaction on the blood-brain barrier integrity

16:15: Concluding Remarks (Prof. Dr. med. Veit Flockerzi, Vice-President for Research, Universität des Saarlandes)

Poster

Während des gesamten Symposiums findet von 9:00 bis 16:15 Uhr im Auditorium des Veranstaltungsortes eine Postersession mit den folgenden Teilnehmerinnen und Teilnehmern statt:

• Dr. Hsin-Fang Chang
  • Dr. Jean-Baptiste Fleury
  • Jun.Prof. Dr. Laura Aradilla Zapata
  • Dr. Nicole Ludwig
  • Dr. Reza Shaebani
  • Dr. Yvonne Schwarz

Anmeldung zum 2. Young Investigators Symposium

Es wird ein Bus vom Campus Homburg zur Veranstaltung fahren. Die genauen Abfahrtzeiten werden Ihnen nach der Anmeldung geschickt. Wenn Sie den Bus nutzen möchten, klicken Sie bitte das folgende Kästchen an.

There will be a bus from the Homburg campus to the event. The exact departure times will be sent to you after registration. If you would like to use the bus, please check the box below.